Drápalovo Chardonnay 2018 0,75l

Kód: V-CHARDONNAY
1 hodnocení
179 Kč 148 Kč bez DPH
Skladem

bílé víno - moravské zemské víno suché

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chardonnay 2018 suché - moravské zemské víno

Obsah alkoholu : 12,0% obj.
Zemské víno musí splňovat několik kritérií. Musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Minimální cukernatost je 14 °NM. Zemské víno může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou. Tato kategorie je zavedena zákonem od roku 2004.


Chardonnay je bílá moštová středně raná odrůda.
Chardonnay je starobylá moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, spontánní kříženec odrůd Pinot Noir a Gouais blanc. Pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko.
Víno velmi dobré kvality, žlutozelené až žluté barvy, kořenité a ovocné chuti i vůně, plné, dlouhé, harmonické, jemně aromatického typu.


Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína

počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.

Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.

Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).

Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koloniál
Záruka: 2 roky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Drápalová slámová vína

Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína

počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.

Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.

Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).

Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.

 

Co je slámové víno ?
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.
Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.

Charakter vína
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.

 Získaná ocenění za slámová vína
Osobně si velmi vážím mé Uvedení do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.

Za dobu své vinařské činnosti jsem získal nespočet ocenění za slámové vína.

Nejvíce si vážím vítězství v kolébce sladkých vín v Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský (názvem Bobulky od Kapličky) bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě.

Kromě toho jsem získal tyto významné ocenění:

Zlatá medaile z výstavy Concurs Mondial Bruxelles
2020 Grand prix Vinex International wine competition zlatá medaile
Stříbrná medaile RAČA 2015 festival Frankovky a Růžových vín
21. Berlin Wine Trophy 2017
8x Champion GP Austerlitz
4 x Champion Muvina Prešov
Champion víno Ljubljana 2008
Champion mezinárodní výstavy v Moldavii 2007
Champion Galeria Vittis Polsko
4 x champion výstavy Mikulovské vinné trhy
6 x umístění vín v Salonu vín ČR
2 x vítěz kategorie Vinař roku 2015, 2020
Champion Vinoforum
Champion výstavy Cuveé Ostrava
Zlaté medaile na výstavách OIV v Evropě, Asii

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné