Drápalovo víno Rulandské šedé 2019 0,75l

Kód: V-RULANDSKE S
Neohodnoceno
229 Kč / ks 189 Kč bez DPH
Skladem
Možnosti doručení

bílé víno - jakostní víno s přívlastkem "Výběr z hroznů" polosuché

Detailní informace

Jsme autorizovaný prodejce
Garance originality
Víc než 10 let zkušeností

Detailní popis produktu

Rulandské šedé 2019 polosuché - jakostní víno s přívlastkem Výběr z hroznů

Vinařská oblast : Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Obec: Ivaň
Trať: Aeibis
Obsah alkoholu : 13,0% obj.

Jakostní víno s přívlastkem
Hrozny, z kterých se vyrábí jakostní víno, musí splňovat všechny požadavky. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Odrůda, cukernatost, původ a hmotnost musí být ověřena SZPI. Mošt se nesmí doslazovat řepným cukrem ani jinak. Jakostní víno s přívlastkem může být vyrobeno z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Jestliže je podíl jednotlivých odrůd min. 15 %, uvádí se na etiketě v sestupném pořadí.
Výběr z hroznů -Výběr z hroznů jsou plná extraktivní vína s vyšším obsahem alkoholu a vyšším obsahem zbytkového cukru. Cukernatost hroznů je 24-27 °NM.

Rulandské šedé je bílá moštová pozdní odrůda.
Rulandské šedé je starobylá moštová odrůda, révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska, spontánní pupenová mutace odrůdy Rulandské modré.
Víno výborné kvality, žlutozelené až žluté barvy, květinové a ovocné chuti, ovocné a bylinné vůně, plné, kulaté, dlouhé, jemně aromatického typu.
List malý až středně velký, kruhovitého tvaru, profil čepele tvaru V. Hrozen malý, hustý. Bobule malá až středně velká, tvar na profilu kruhovitý. Barva slupky šedočervená.
Výnos hroznů středně vysoký, cukernatost moštu vysoká.

 

Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína

počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.

Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.

Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).

Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koloniál
Záruka: 2 roky
Hmotnost: 1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Drápalová slámová vína

Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína

počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.

Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.

Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).

Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.

 

Co je slámové víno ?
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.
Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.

Charakter vína
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.

 Získaná ocenění za slámová vína
Osobně si velmi vážím mé Uvedení do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.

Za dobu své vinařské činnosti jsem získal nespočet ocenění za slámové vína.

Nejvíce si vážím vítězství v kolébce sladkých vín v Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský (názvem Bobulky od Kapličky) bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě.

Kromě toho jsem získal tyto významné ocenění:

Zlatá medaile z výstavy Concurs Mondial Bruxelles
2020 Grand prix Vinex International wine competition zlatá medaile
Stříbrná medaile RAČA 2015 festival Frankovky a Růžových vín
21. Berlin Wine Trophy 2017
8x Champion GP Austerlitz
4 x Champion Muvina Prešov
Champion víno Ljubljana 2008
Champion mezinárodní výstavy v Moldavii 2007
Champion Galeria Vittis Polsko
4 x champion výstavy Mikulovské vinné trhy
6 x umístění vín v Salonu vín ČR
2 x vítěz kategorie Vinař roku 2015, 2020
Champion Vinoforum
Champion výstavy Cuveé Ostrava
Zlaté medaile na výstavách OIV v Evropě, Asii