Drápalovo slámové víno Alibernet 2015 0,2l
Kód: SL-ALIBERNET


Související produkty
Detailní popis produktu
Alibernet 2015
Slámové víno s přívlastkem z Moravy. Víno bylo oceněno na 21.Berlin Wine Trophy 2017
Popis:
Vinařská oblast : Morava
Vinařská podoblast : mikulovská
Vinařská obec : Novosedly
Trať : „Slunečná“
Alkohol : 10,0 % obj.
Zbytkový cukr : 172 g/l.
Objem láhve : 0,2l
Co je slámové víno ?
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.
Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.
Charakter vína
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.
Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína
počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.
Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.
Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.
Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).
Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koloniál |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Hmotnost: | 0.4 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Drápalová slámová vína
Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína
počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.
Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.
Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.
Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).
Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.
Co je slámové víno ?
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.
Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.
Charakter vína
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.
Získaná ocenění za slámová vína
Osobně si velmi vážím mé Uvedení do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.
Za dobu své vinařské činnosti jsem získal nespočet ocenění za slámové vína.
Nejvíce si vážím vítězství v kolébce sladkých vín v Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský (názvem Bobulky od Kapličky) bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě.
Kromě toho jsem získal tyto významné ocenění:
Zlatá medaile z výstavy Concurs Mondial Bruxelles
2020 Grand prix Vinex International wine competition zlatá medaile
Stříbrná medaile RAČA 2015 festival Frankovky a Růžových vín
21. Berlin Wine Trophy 2017
8x Champion GP Austerlitz
4 x Champion Muvina Prešov
Champion víno Ljubljana 2008
Champion mezinárodní výstavy v Moldavii 2007
Champion Galeria Vittis Polsko
4 x champion výstavy Mikulovské vinné trhy
6 x umístění vín v Salonu vín ČR
2 x vítěz kategorie Vinař roku 2015, 2020
Champion Vinoforum
Champion výstavy Cuveé Ostrava
Zlaté medaile na výstavách OIV v Evropě, Asii