Drápalovo slámové víno Pálava 2016 0,2l

Kód: SL-PALAVA
Neohodnoceno
529 Kč / ks 437 Kč bez DPH
Skladem
Možnosti doručení

slámové víno - jakostní víno s přívlastkem sladké

Detailní informace

Jsme autorizovaný prodejce
Garance originality
Víc než 10 let zkušeností

Detailní popis produktu

Pálava 2016

Slámové víno s přívlastkem z Moravy. Víno bylo oceněno v roce 2020 "Vinař roku" ve své kategorii 

Popis:
Vinařská oblast : Morava
Vinařská podoblast : velkopavlovická
Vinařská obec : Němčičky
Trať : „Soudná“
Alkohol : 9,0 % obj.
Zbytkový cukr : 185 g/l.
Objem láhve : 0,2l


Co je slámové víno ?
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.
Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.

Charakter vína
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.


Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína

počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.

Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.

Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).

Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koloniál
Záruka: 2 roky
Hmotnost: 0.4 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Drápalová slámová vína

Vinařství Oldřich Drápal - slámová vína

počátky vinařství sahají do roku 1975 a v roce 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.
Tato kategorie byla u nás nová a mě lákali nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM.

Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny.

Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlistnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. hroznů (u klasických cca 65 litrů ze 100 kg. hroznů).

Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.% alkoholu, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě.

 

Co je slámové víno ?
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.
Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.

Charakter vína
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.

 Získaná ocenění za slámová vína
Osobně si velmi vážím mé Uvedení do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.

Za dobu své vinařské činnosti jsem získal nespočet ocenění za slámové vína.

Nejvíce si vážím vítězství v kolébce sladkých vín v Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský (názvem Bobulky od Kapličky) bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě.

Kromě toho jsem získal tyto významné ocenění:

Zlatá medaile z výstavy Concurs Mondial Bruxelles
2020 Grand prix Vinex International wine competition zlatá medaile
Stříbrná medaile RAČA 2015 festival Frankovky a Růžových vín
21. Berlin Wine Trophy 2017
8x Champion GP Austerlitz
4 x Champion Muvina Prešov
Champion víno Ljubljana 2008
Champion mezinárodní výstavy v Moldavii 2007
Champion Galeria Vittis Polsko
4 x champion výstavy Mikulovské vinné trhy
6 x umístění vín v Salonu vín ČR
2 x vítěz kategorie Vinař roku 2015, 2020
Champion Vinoforum
Champion výstavy Cuveé Ostrava
Zlaté medaile na výstavách OIV v Evropě, Asii